РФ заборонила імпорт української картоплі, а Україна — ні. Чому?

Сьогодні українська картопля не надходить до Росії, а російська, навпаки, – вільно реалізується на наших ринках. Це несправедливо, вважає керівник ТОВ «Поліська картопляна компанія» і він же президент Української асоціації виробників картоплі Денис Стаценко.

На початку 2021 року «хтось» в Україні вилучив Російську Федерацію із санкційного списку щодо поставки картоплі з Росії до України.  У той же час у вересні цього ж року Президент РФ Володимир Путін продовжив ембарго на поставку овочів з України, у т.ч. і що стосується картоплі.

Відтак Денис Стаценко дивується: якщо Росія повністю заборонила імпорт української картоплі та продуктів її переробки, то чому з Російської Федерації вона не потрапила до Переліку санкційних товарів, тобто заборонених до ввезення на митну територію України?

В ЄС експортувати неможливо через невідповідність фітосанітарних вимог на законодавчому рівні, – каже Денис Стаценко. – Білорусь та деякі європейські країни, які не входять в ЄС, ввели правило: імпорт української картоплі лише з вільних карантинних ділянок. Молдова – остання країна, куди можна було експортувати картоплю, а тепер і вона закриває свій ринок для української картоплі. Всі країни навколо нас захищають свої ринки, а ми – ні. Тільки дзеркальні заходи з боку державних органів зможуть захистити вітчизняний ринок і підтримати картоплярів. Ми у свою чергу можемо забезпечити ринок якісною та недорогою продукцією.

Тож картопляр впевнений, що Україні обов’язково потрібно на державному рівні запровадити дзеркальні заходи до всіх країн, які зробили вітчизняну картоплю «невиїзною» і поставили галузь промислового картоплярства в невигідні умови.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?